Zasady konkursu

Opis zadania finałowego

Tematem Wielkiego Finału jest danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarki i szparagów.

Przygotowując finałowe danie, pamiętaj o:

  • gramaturze – danie konkursowe powinno mieć 210–250 g;
  • teksturze i konsystencji – na talerzu powinny znaleźć się elementy o różnych teksturach i konsystencjach, przygotowane różnymi technikami;
  • kolorach – różnorodnych, niemonotonnych, sezonowych;
  • smaku – indywidualnym i wyczuwalnym, wykorzystującym harmonię składników;
  • sezonowe składniki – powinny być bazą dania;
  • less waste – postaraj się wykorzystać cały produkt bez marnowania mięsa i owoców.

Przed przystąpieniem do zadania zapoznaj się z regulaminem.

Opis zadania eliminacyjnego

Tematem konkursowym jest danie z wątróbki drobiowej z użyciem dowolnego owocu.

Masz apetyt na wygrywania? Wykreuj smak nie do podrobienia i zachwyć jurorów swoim pomysłem.

Wątróbka drobiowa w połączeniu z jabłkiem, brzoskwinią, morelą czy truskawkami może zaowocować wyjątkowo pysznym daniem. Dołącz do nas i pokaż, jak kreatywnie podejść do tematu tegorocznego konkursu!