Poprzednie edycje

Chefs en Or Polska Edycja 2024

W ubiegłorocznej edycji konkursu kulinarnego Chefs en Or dla Szkół Gastronomicznych triumfowała Maria Lech z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie.

Jej roladka z polędwicy wieprzowej z musem z pieczarek, trufli i szpinaku, podana z krokietem ziemniaczanym, purée z marchewki i grillowanymi szparagami w sosie demi-glace, zachwyciła jury.

Maria otrzymała nagrodę w wysokości 3000 zł, a także staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Dodatkowo wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros oraz pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym.

Konkurs, promujący młode talenty, rozpoczął się od eliminacji online. Spośród zgłoszeń jury wyłoniło 10 finalistów, którzy w finale mieli 1,5 godziny na przygotowanie sześciu porcji dania z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów.

Wszyscy finaliści zaimponowali jury i publiczności swoimi umiejętnościami. Nagrody otrzymali nie tylko zdobywcy trzech pierwszych miejsc, ale także wszyscy uczestnicy konkursu.